Pages

Selasa, 29 Maret 2011

Pencemaran Lingkungan


Polusi atau pencemaran lingkungan adalah masuknya atau dimasukkannya makhluk hidup, zat energi, dan atau komponen lain ke dalam lingkungan, atau berubahnya tatanan lingkungan oleh kegiatan manusia atau oleh proses alam sehingga kualitas lingkungan turun sampai ke tingkat tertentu yang menyebabkan lingkungan menjadi kurang atau tidak dapat berfungsi lagi sesuai dengan peruntukannya (Undang-undang Pokok Pengelolaan Lingkungan Hidup No. 4 Tahun 1982).

Macam-macam pencemaran lingkungan :
1. Pencemaran fisik
Bahan pencemaran fisik meliputi bahan-bahan yang terapung di permukaan air dan yang tersuspensi di dalam air. Bahan-bahan yang terapung misalnya busa dan sampah. Bahan-bahan yang tersuspensi misalnya lumpur dan pasir. Air yang telah tercemar secara fisik dapat ditentukan berdasarkan dari warna, suhu, bau, rasa, kekeruhan, dan zat padat tersuspensi.

2. Pencemaran kimia
Bahan pencemaran kimia meliputi zat-zat organic dan zat-zat anorganik. Zat yang termasuk zat organic adalah minyak, deterjen, zat warna dan karbohidrat. Zat yang termasuk zat anorganik adalah asam, basa, garam-garam mineral, hydrogen sulfide, zat radioaktif, dan klorin. Parameter pencemaran kimia diantaranya adalah pH, BOD, COD, minyak dan lemak, serta kation dan anion.

3. Pencemaran biologi
Bahan pencemaran biologi meliputi mikroorganisme pathogen, seperti bakteri, virus, jamur, cacing parasit, coliform, dan fitoplankton. Pencemaran biologi juga dapat berasal dari tanaman ai seperti ganggang (alga) dan eceng gondok.

4. Pencemaran Air
Pencemaran air berlaku apabila bahan kotoran sama ada secara sengaja atau tidak sengaja sehingga sumber air itu tidak dapat diguna oleh kaum manusia dan organisma akuatik.
Bahan yang boleh mencemarkan air:
• Bahan buangan industrian
-Wujud dalam bentuk
A)pepejal inorganik:sebatian fosforus & nitrogen
B)Logam berat toksik:merkuri & plumbum
C)Bahan sisa radioaktif
D)Sebatian organik
Penyakit minamata:-
• berlaku pada 1950-an di Jepun
• Ikan di Teluk Minamata yang dicemari merkuri dimakan penduduk tempatan
• lebih daripada 40 orang mati

5. Pencemaran Udara
Pencemaran udara diakibatkan oleh panambahan bahan pencemar seperti gas,debu dan asap ke atmosfera.Keadaan ini menyebabkan gangguan dan kehidupan manusia ,haiwan,tumbuhan dan harta benda kita.Tambahan pula,iklim dunia juga terganggu.
Antara bahan pencemar,gas karbon dioksida merupakan bahan pencemar utama di negara kita(Laporan Sahabat Alam Sekitar M'sia-1984)
Punca utama pencemaran udara termasuklah:
• Kilang perindustrian
• Kenderaan bermotor
• Pambakaran
• Penjanaan kuasa elektrik
• Kegunaan bahan agrokimia inorganik
Asap yang mengandungi zarah karbon adalah bahan pencemar alam yang paling ketara.Apabila karbon banyak terdapat di atmosfera,wap air terkondensasi pada cuaca sejuk dan membentuk asbut. Oksida nitrogen terhasil daripada pembakaran bahan api dalam kenderaan bermotor atau kilang pada suhu yang tinggi.Selain itu,ia juga terhasil secara semulajadi semasa ribut petir dan tindakan bakteria dalam tanah.
Oksida sulfur pula wujud apabila pembakaran bahan api yang muengandungi sulfur berlaku.
Gas yang berasid bertindakbalas dengan oksigen dan air untuk membentuk asid.

6. Pencemaran Terma
Pencemaran terma ataupun haba tidaklah sebegitu ketara dalam era ini. Pencemaran jenis ini adalah perubahan atau peningkatan suhu sungai dan udara sekitar khasnya akibat aktiviti manusia.Puncanya yang utama merupakan:
• Kilang
Kilang sering kali mengalirkan air panas yang digunakan ke dalam sungai. Keadaan ini telah menyebabkan suhu air sungai meningkat dan ia tidak lagi sesuai berfungsi sebagai habitat untuk hidupan akuatik,kerana kandungan oksigen juga berkurangan dan menambahkan kadar metabolisme hidupan akuatik.
• Bangunan bercermin
Cermin yang berfungi sebagai dinding, menyerap haba dan memantulkannya ke dalam atmosfera lalu memanaskan suhu sekitar.
• Bandar raya yang pesat membangun
Bangunan yang tinggi dan rapat dengan satu sama lain memerangkapkan selapisan udara yang berhabuk dan berkepekatan karbon dioksida yang tinggi. Udara ini pula menjadi penebat haba dan suhu kemudiannya meningkat.
• Stesen penjanaan kuasa elektrik
Stesen ini menghasilkan haba yang banyak dan selalunya didirikan di tebing sungai untuk dibekalkan air sungai untuk menyejukkannya.Dengan itu,suhu air sungai meningkat.

7. Pencemaran Bunyi
Pencemaran bunyi wujud hanya apabila bunyi yang berlebihan menganggu keselesaan hidup.Pencmearan jenis ini berhubung rapat dengan kemajuan industri dan pertambahan bilangan kenderaan in jalan raya.
Keamatan bunyi di sukat dalam unit desibel(dB) yang menggambarkan kadar tenaga bunyi menembusi satu unit luas.Frekuensi yang selesa didengar oleh manusia ialah 500-2000 Hz manakala keamatan bunyi yang selesa pula ialah 60dB.
Bunyi yang berkeamatan tinggi sehingga 85dB dan frekuensi lebih daripada 400 Hz dapat memberi kesan kepada pendengaran seseorang.Misalannya,seseorang itu mungkin mengalami kepekakan sementara atau kekal.Selain itu,ia juga menimbulkan gangguan emosi dalam seseorang dan dapat meninggikan tekanan darah seseorang.
Bunyi-bunyi yang dapat memberi kesan sedemikian ialah:
• Roket-140dB
• Kapal terbang-130dB
• Lori-100dB
• Kilat-115dB
• Pengorek tanah-90dB

Reaksi:

0 komentar:

Posting Komentar